Internetten

Veilig openbare wifi-netwerken gebruiken

Openbare wifi-netwerken zijn handig, maar allesbehalve veilig. Met deze tips bescherm je jouw telefoon en laptop tegen online pottenkijkers.

In dit artikel:

Een openbaar wifi-netwerk, zoals NS in de trein, is allesbehalve veilig. Zelfs als je een wachtwoord hebt ingevuld. Mensen die die jij niet kent gebruiken namelijk dezelfde route en hetzelfde wachtwoord om verbinding te maken met het internet. Dit betekent dat een kwaadwillend persoon mee zou kunnen kijken met wat jij online doet en de informatie die je verstuurt kan onderscheppen.

Controleer het openbare wifi-netwerk en wees je bewust van de kwetsbaarheid

Verbinding maken met een nepnetwerk of met een slecht beveiligde router kan de beste onder ons overkomen. Controleer daarom voordat je verbinding maakt, of je het juiste wifi-netwerk hebt geselecteerd, en niet een netwerk met dezelfde naam maar bijvoorbeeld een letter of cijfer extra.

Ook is het verstandig om je bewust te zijn van de kwetsbaarheid van openbare wifi-netwerken. Het is prima om berichtjes te beantwoorden op social media of om foto’s te bekijken, maar regel geen gevoelige privézaken, zoals je bankzaken en deel geen gevoelige persoonlijke informatie.

Schakel Wifi op je telefoon uit als je van huis gaat

Je mobiel heeft de handige optie ‘automatisch verbinding maken’. Dit betekent dat jouw apparaat zoekt naar een openbaar wifi-netwerk dat jij als “vertrouwd” hebt opgegeven. Je apparaat zal hier automatisch inloggen, net zoals bij je wifi-netwerk thuis.
Het nadeel van deze functie, is dat je ongemerkt kunt inloggen op een nepnetwerk, een netwerk zonder wachtwoord of een slecht beveiligde router. Voorkom dit door de wifi uit te zetten als je je huis verlaat.

Zet uit dat je telefoon automatisch verbinding maakt met WiFi

Stap 1

Ga naar je instellingen

Ik gebruik:

Swipe omlaag op je scherm om je instellingen te bekijken. Een alternatief is om naar je instellingen te gaan en op “Wifi” te drukken.

Ga naar je instellingen en klik op “Wifi”

Stap 2

Zoek het Wifi symbool

Zoek het Wifi symbool. Is het blauw, dikgedrukt, of staat het schuifje ernaast op groen? Dan staat je wifi aan.

Stap 3

Check de kleur of het schuifje

Klik op het Wifi symbool of het schuifknopje om je Wifi uit te zetten

Maak gebruik van een mobiele hotspot

Een manier om veilig in het openbaar te internetten, is door een “mobiele hotspot” te gebruiken. Hiermee maak je eigenlijk van je eigen telefoon een mini-wifinetwerk waar je je andere apparaten op kunt aansluiten. Je maakt namelijk verbinding met een besloten netwerk binnen het 3G/4G/5G netwerk.

Wees je er wel van bewust dat zo’n hotspot gebruik maakt van mobiele data en dus geld kan kosten als je geen onbeperkt internet hebt. Voorkom daarom dat anderen hier ongewild verbinding mee maken en stel een sterk wachtwoord voor je hotspot in, zie onze tip over een sterk wachtwoord maken.

Stap 1

Ik gebruik:

Open ‘instellingen’ en selecteer ‘Netwerk en internet’.

Open ‘instellingen’ en selecteer ‘Mobiel netwerk’

Stap 2

Ik gebruik:

Selecteer ‘Hostpot en tethering’

Ga naar ‘Persoonlijke hotspot’ en zet dit aan.

Op de pagina waar je nu bent heb je ook de mogelijkheid om de naam en wachtwoord te wijzigen.

Stap 3

Ik gebruik:

Selecteer ‘Wifi-hotspot’ en zet dit aan.

Op de pagina waar je nu bent, “Wifi-hotspot”, heb je ook de mogelijkheid om de naam en wachtwoord te wijzigen.

Log uit op het openbare wifi-netwerk

Klaar met je kopje koffie? Log dan uit van het openbare wifi-netwerk. Door onnodig verbinding te houden met het wifi-netwerk, blijft je apparaat kwetsbaar. Het is daarnaast ook aan te raden om het wifi-netwerk te ‘vergeten’, zodat je niet per ongeluk verbinding maakt met het netwerk wanneer je opnieuw langs het café loopt.

Stap 1

Ik gebruik:

Open ‘Instellingen’ en selecteer ‘Netwerk en internet’

Open ‘Instellingen’ en open ‘Wifi’.

Open ‘instellingen’ en ga vervolgens naar ‘wifi’.

Klik op het Apple logo links bovenin en open ‘Systeemvoorkeuren’.

Stap 2

Ik gebruik:

Zoek het wifi-netwerk op dat je wilt verwijderen.

Zoek het wifi-netwerk op dat je wilt verwijderen.

Klik op ‘Bekende netwerken beheren’ en selecteer het netwerk dat je wilt verwijderen.

Selecteer ‘Netwerk’ en vervolgens ‘Wifi’ en ‘Geavanceerd’.

Stap 3

Ik gebruik:

Met je vinger klik je enkele seconden lang op het wifi-netwerk. Je krijgt nu de optie ‘Netwerk vergeten’ te zien.

Klik op de ‘i-knop’ naast het wifi-netwerk en selecteer ‘vergeet dit netwerk’.

Klik vervolgens op de optie ‘Niet onthouden’.

Klik op ‘Wifi’. Uit de lijst van netwerken, zoek het netwerk op welke je wilt verwijderen. Scrol naar beneden en klik op de ‘min-knop’ om het netwerk te vergeten.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe hackers een openbaar wifi-netwerk opzetten? In dit artikel lees je er alles over. Of wil je misschien meer weten over hoe het is om via een openbaar wifi netwerk gehackt te worden? Hier kun je alles lezen over de ervaringen van een gehackte hotelbezoeker.

  • Extra tip: Om extra veilig te kunnen internetten, kan je gebruik maken van een Virtual Private Netwerk (VPN). De VPN zit als het ware tussen jou en het internet in en zorgt voor een veilige en beschermde connectie. Voor meer informatie over de werking van een VPN en welke er beschikbaar zijn, kun je hier terecht.

Heeft dit je geholpen?

we horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.