De basis

Zo maak je sterke wachtwoorden

Een veilig wachtwoord is belangrijk om je gegevens te beschermen. Een goed wachtwoord is lang en makkelijk te onthouden.

In dit artikel:

Tegenwoordig heb je voor praktisch elke website of app wel een account nodig, en dus ook een wachtwoord. Omdat we nooit tientallen verschillende wachtwoorden kunnen onthouden, bedenken we vaak gemakkelijk te raden wachtwoorden. Bovendien zijn we geneigd om hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken te gebruiken.

Dat is lekker makkelijk, maar ook heel gevaarlijk. Als iemand achter jouw Spotify-wachtwoord komt, dan wil je niet dat dit wachtwoord ook toegang geeft tot je internetbankieren. En omdat e-mail vaak gebruikt wordt voor het opnieuw instellen van een vergeten wachtwoord, geldt dat wie toegang heeft tot je mailbox, ook toegang heeft tot heel veel andere accounts.

Daarom is het belangrijk om voor elke website of app een uniek wachtwoord te gebruiken. En niet een wachtwoord waarin de naam van je hond is verwerkt. Of de naam van de website waarop je inlogt. En ook wachtwoorden hergebruiken is link, zelfs als je ‘m een klein beetje aanpast. Deze variaties zijn makkelijk te raden.

Zo maak je een sterk wachtwoord

Hoe langer een wachtwoord, hoe sterker het wachtwoord. Maar houd het simpel. Bedenk een gekke zin die je makkelijk kunt onthouden, maar voor een ander moeilijk te raden is. 4 á 5 woorden zijn voldoende. Bijvoorbeeld:

  • Koud water lekker nee

Dit is al best een sterk wachtwoord. Veel websites en diensten zullen echter vragen of je speciale tekens, nummers en hoofdletters wilt gebruiken. Schrijf een van de woorden uit je zin met een hoofdletter, vervang een letter door een cijfer en eindig je zin met een leesteken. Bijvoorbeeld zo:

  • Koud wat3r Lekker nee!

En voila, zo makkelijk zijn sterke wachtwoorden.

Sterke wachtwoorden met minder tekens

Sommige diensten op het internet hebben een limiet op het aantal karakters in een wachtwoord. Dan is een lang wachtwoord niet mogelijk. Om een sterk wachtwoord te maken met minder karakters staan hieronder een aantal richtlijnen.

Een sterk – kort – wachtwoord bevat minimaal 3 van de 4 soorten karakters. Deze vier zijn:

  • Hoofdletters (ABC)
  • Kleine letters (abc)
  • Cijfers (123)
  • Leestekens en symbolen (!^&*+?@#[¿¡`~|)

Gebruik niet een van de onderstaande gegevens:

  • Namen van jezelf of bekenden
  • Geboortedatums of andere persoonlijke gegevens
  • Je accountnaam

Conclusie

Nu kan je superveilige wachtwoorden maken! Maar als je veel verschillende wachtwoorden hebt, is het ook fijn als je ze ergens veilig kunt opslaan. Daarom raden we je ook aan een wachtwoordmanager te gebruiken. Lees onze tip over hoe je dat doet.

Credits

Geschreven op

13-10-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

 

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en we kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.