Privézaken regelen

Zo deel je veilig een kopie van je identiteitsbewijs

Het is belangrijk om heel zorgvuldig met je identiteitsbewijs om te gaan. De overheid heeft een app gemaakt waarmee je als dat echt nodig is veilig een kopie van je legitimatie kunt maken.

 

 

We worden steeds vaker gevraagd om via internet een kopie van ons identiteitsbewijs op te sturen. Waar je vroeger vaak fysiek een fotokopie kon afleveren, verlangen de meeste verzoekers tegenwoordig een digitale kopie. Dit gebeurt vaak door het identiteitsbewijs te scannen of door er simpelweg een foto van te maken.

Je moet echter oppassen met het delen van kopietjes van je identiteitsbewijs, want identiteitsfraude ligt op de loer. Als een kwaadwillende een kopie heeft van je paspoort is het voor die persoon gemakkelijk om zich als jou voor te doen. Er kunnen auto’s op je naam worden gehuurd, vakanties worden geboekt, bankrekeningen in je naam worden geopend of zelfs leningen op je naam worden afgesloten. En al lijkt de reden om een kopie van je legitimatie te verstrekken nog zo logisch, je hebt nooit de garantie dat het door degene die om een kopie vraagt ook veilig wordt bewaard.

Vraag je dus altijd af of je wel een kopie af moet geven. Bijna geen enkele organisatie mag jou om een volledige, ongecensureerde kopie van je identiteitsbewijs te vragen. Voorbeelden van instanties die dit wel mogen zijn banken, zorgverleners en werkgevers.

Wanneer je een fotokopie van uw identiteitsbewijs afgeeft is het belangrijk dat je met een pen of marker bepaalde gegevens bedekt. Zorg dat in ieder geval je BSN-nummer onherkenbaar is.

Belangrijk! Vergeet niet om ook je BSN-nummer in de nummerbrij aan de onderkant/achterkant van je identiteitsbewijs door te halen. Bij een paspoort zijn dit de laatste negen cijfers in de nummerreeks. Bij een identiteitskaart de laatste negen cijfers op de bovenste regelreeks.

 

 

Hoe deel je je identiteitsbewijs op een veilige manier?

De makkelijkste en veiligste manier om je Identiteitsbewijs te delen is via een app die door de Rijksoverheid is ontwikkeld: KopieID. Je kunt deze app via de App Stores van Apple en Google op je telefoon downloaden. In de app maak je dan een foto van je identiteitsbewijs en de app maakt automatisch de gevoelige gegevens zwart. We leggen je hieronder uit hoe je dat doet.

 

 

Stap 1

 

 

 

Open de KopieID-app

 

 

Stap 2

 

 

 

Selecteer of maak een foto van je identiteitsbewijs

 

 

Stap 3

 

 

 

Streep de gevoelige informatie door (in ieder geval je BSN nummer)

 

 

Stap 4

 

 

 

Voeg een watermerk toe, bijvoorbeeld de naam van de geadresseerde. Hierdoor weet je zeker dat de kopie alleen gebruikt kan worden door de instantie waaraan je het verstrekt.

 

 

Stap 5

 

 

 

Je kan nu de kopie veilig opslaan of versturen

 

 

Conclusie

Het is sowieso aan te raden om je identiteitsbewijs zo min mogelijk te delen, maar soms kom je er niet onderuit. In dat geval kan je dankzij deze tip toch veilig je gegevens delen.

Credits

Geschreven op

15-10-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond. Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

 

 

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.