Mobiele telefoon

Zo herken je fraude via WhatsApp

WhatsAppfraude komt steeds vaker voor. Er zijn een paar manieren waarop je het kan herkennen.

 

In dit artikel:

WhatsAppfraude komt steeds vaker voor. Het wordt ook wel vriend-in-noodfraude genoemd. Dat komt omdat de fraude vaak eruitziet als een hulpvraag van een bekende. Je krijgt bijvoorbeeld een berichtje van je zoon of dochter die aangeeft een nieuw nummer te hebben. Hij of zij heeft de profielfoto van je bekende, en lijkt verrassend veel over je te weten. Al snel na het eerste contact volgt de smoes dat diegene niet bij zijn of haar internetbankieren kan; of je snel even een factuur wilt betalen? Doe je dat, dan ben je het geld in de meeste gevallen kwijt.

 

Hoe gaat de fraude in zijn werk?

De crimineel probeert jou via bijvoorbeeld WhatsApp met een smoes naar een valse website te lokken. Die valse site lijkt als twee druppels water op de site van de bank of een mobiele betaaldienst als Tikkie. Eenmaal daar word je gevraagd om je inloggegevens voor internetbankieren in te vullen.

Krijg je een bericht van een bekende met een acuut verzoek om geld? Bel die persoon op om fraude uit te sluiten.

 

Hoe kun je de fraude voorkomen?

Krijg je een berichtje dat een bekende een nieuw nummer heeft? Neem eerst contact op met die persoon op zijn of haar oude nummer. Daarmee kun je controleren of het verhaal klopt. Vraagt een geliefde om geld? Laat je niet opjagen. Maak geen geld over voor je diegene telefonisch hebt gesproken. Krijg je die persoon niet te pakken en wil je toch snel helpen? Maak dan geld over naar het rekeningnummer dat je van diegene kent.

Maak nooit zomaar gebruik van betaallinks in berichten via sms, WhatsApp of Facebook Messenger. Heb je iets in de verkoop en vraagt een koper om een betaling van 1 cent ter verificatie? Vraag dan om het bankrekeningnummer van die persoon en zeg dat je geen gebruik maakt van een aangeboden internetlink. Fraudeurs haken dan al snel af.

Laat je niet opjagen.

 

Samenvattend...

Whatsappfraude komt steeds vaker voor en kan moeilijk zijn te herkennen. Wees daarom waakzaam. Word je benaderd via een onbekend nummer? Verifieer de identiteit van die persoon door even te bellen. Ontvang je een betaalverzoek? Gebruik niet de betaallink, maar maak het geld over met behulp van je eigen app voor internetbankieren.

 

Credits

Geschreven op

16-10-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

 

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en we kunnen je dus niet persoonlijk antwoord geven.