Mailen & chatten

Pas je privacyinstellingen aan in WhatsApp

De privacy-opties in WhatsApp zijn helaas beperkt. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt aanpassen, om zo toch een beetje aan te sturen wie welke info te zien krijgt. In dit artikel lees je hoe je je privacy in WhatsApp kunt beheren.

In dit artikel:

Waarschijnlijk heb je allerlei WhatsApp-contacten, en verschilt het erg per persoon op wat voor manier je diegene kent. Het kan daarom zo zijn dat je bepaalde info wel met sommige contacten wil delen, maar niet met anderen. Misschien wil je bijvoorbeeld dat vrienden kunnen zien wanneer je voor het laatst online was, maar mensen buiten je contactenlijst niet.

Wanneer je WhatsApp opent zie je het al op je scherm staan: ‘from Facebook’. Sinds 2014 is WhatsApp eigendom van Facebook, een bedrijf dat niet bekend staat om het respecteren van de privacy van zijn gebruikers. Facebook verdient namelijk geld door gegevens van zijn gebruikers te verzamelen en te gebruiken voor advertentiedoeleinden.

Gelukkig kan Facebook niet meelezen met jouw chats op WhatsApp. Helaas zijn niet alle gegevens van je chats veilig. Ondanks de versleuteling worden de metadata van je gesprekken namelijk wel opgeslagen.De meeste van deze gegevens zijn helemaal niet nodig om WhatsApp goed te laten werken. Ze worden verzameld en opgeslagen om te delen met Facebook en andere derde partijen. Zo worden je metadata gebruikt om een dataprofiel van jou op te stellen.

Wanneer je WhatsApp opent zie je het al op je scherm staan: ‘from Facebook’

We geven je hier tips waarmee je ervoor kan zorgen dat Facebook via WhatsApp minder informatie over jou in handen krijgt. Wil je liever geen WhatsApp mee gebruiken? Lees dan onze tip over een privacyvriendelijk alternatief voor WhatsApp.

Waar vind je de privacy-opties?

Stap 1

Ik gebruik:

Open WhatsApp, en zorg dat je op het scherm bent waar al je gesprekken staan.

Open WhatsApp, en zorg dat je op het scherm bent waar al je gesprekken staan.

Stap 2

Ik gebruik:

Klik vervolgens op de drie stipjes helemaal rechtsboven in het scherm.

Klik vervolgens op instellingen, rechtsonder in het scherm.

Stap 3

Ik gebruik:

Klik op Instellingen. Je krijgt een lijst te zien met verschillende onderwerpen. Bovenaan de lijst staat het onderwerp Account. Klik hierop.

Je krijgt een lijst te zien met verschillende onderwerpen. Bovenaan de lijst staat het onderwerp Account. Klik hierop.

Stap 4

Ik gebruik:

Klik in de lijst die je vervolgens te zien krijgt bovenaan op Privacy. Je krijg dan de lijst met privacy-opties te zien.

Klik in de lijst die je vervolgens te zien krijgt bovenaan op Privacy. Je krijg dan de lijst van privacy-opties te zien.

Wat kan je instellen?

Laatst gezien

In WhatsApp kan je vaak zien wanneer de andere persoon voor het laatst actief was. Andere mensen kunnen dat ook van jou zien. Heb je dat liever niet? Dan kan je dit aanpassen zodat alleen jouw contacten, of helemaal niemand, het kunnen zien. Je kan dan echter ook niet meer van anderen zien wanneer ze voor het laatst actief waren.

Profielfoto

Hier kan je instellen of iedereen je profielfoto mag zien, of alleen je contacten, of niemand. Als je niemand of alleen contacten instelt, kunnen onbekenden die jou nummer hebben je foto dus niet zien.

Info

Wanneer je iemands naam in een gesprek aanklikt, zie je vaak een woord of zinnetje staan. Er staat dan bijvoorbeeld “beschikbaar”, of iets anders wat diegene zelf in heeft gesteld. Misschien heb er je zelf ook wel iets neergezet, via de instellingen van WhatsApp. Wanneer je liever niet hebt dat anderen dat zomaar van jou kunnen zien, dan kan je de instelling van info aanpassen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat niemand het mag zien, of alleen je contacten.

Status

Op het scherm waar al je gesprekken staan zie je bovenaan ergens de knop Status. Als je hier op klikt, kom je op een scherm waar je korte berichten en foto’s kan delen voor 24 uur. Bijna niemand gebruikt deze functie, maar misschien wil je toch je instellingen veranderen. In de privacy-opties kan je onder het kopje Status instellen wie jouw status mag zien. Je kan bijvoorbeeld instellen dat al je contacten je status mogen zien, op een paar uitzonderingen na.

Leesbewijzen

Rechtsonder je verstuurde Whatsapp-berichten staan vinkjes. De verschillende vinkjes geven verschillende dingen aan:

  • Eén grijs vinkje: het bericht is succesvol verstuurd. De ontvanger krijgt het wanneer die verbinding maakt met internet.
  • Twee grijze vinkjes: de ontvanger heeft het bericht ontvangen (maar misschien nog niet gezien).
  • Twee blauwe vinkjes: de ontvanger heeft het bericht geopend. De twee blauwe vinkjes zijn zogenaamde leesbewijzen.

Misschien wil je niet dat anderen zien dat je hun berichten hebt geopend. In dat geval kan je de optie leesbewijzen uitzetten. Je gesprekspartner krijgt dan nog wel twee grijze vinkjes wanneer je het bericht ontvangt, maar geen blauwe vinkjes wanneer je het leest. Als je leesbewijzen uitzet, krijg je zelf ook geen blauwe vinkjes meer wanneer anderen jouw berichten lezen.
Let op: deze optie werkt helaas alleen voor persoonlijke gesprekken. In groepsgesprekken krijgt de zender altijd leesbewijzen.

Groepen

Deze optie laat je instellen wie jou in een groepsgesprek mag plaatsen: iedereen, of alleen je contacten, of je contacten met zelfgekozen uitzonderingen. Misschien wil iemand je ooit aan een groep toevoegen, maar lukt dat niet vanwege jouw gekozen instelling. In dat geval kan diegene een uitnodiging sturen, die je zelf kunt accepteren of weigeren.

Live locatie

WhatsApp biedt de optie om je locatie met gesprekspartners te delen. Je kan dit ook zo instellen dat de locatie live geüpdatet wordt wanneer je je verplaatst. Om dit te doen klik je eerst in het betreffende gesprek op de paperclip naast de verzendknop. Daarna druk je in het menu wat je te zien krijgt op locatie. In het geval van een live-locatie kan je instellen hoe lang je je locatie deelt. Je kan indien gewenst eerder stoppen met delen.

Als je je live locatie in meerdere gesprekken gedeeld hebt, zie je bij de privacy-optie Live locatie een overzicht van al die gesprekken. Je kan dat live delen in dit menu stopzetten, maar dat kan ook gewoon in de gesprekken zelf.

Geblokkeerde contacten

Misschien wil je dat bepaalde mensen geen contact met je kunnen opnemen. Bij de optie Geblokkeerde contacten kan je aangeven wie van je contacten je wil blokkeren. Helaas kan je alleen mensen blokkeren die in je contacten staan. Krijg je ooit een ongewenst bericht van iemand buiten je contactenlijst? In dat geval kan je het nummer bovenaan het gesprek alsnog blokkeren.

Vingerafdruk (op sommige telefoons)

Heeft je telefoon een vingerafdrukscanner? Dan kan je vaak instellen dat WhatsApp alleen opent nadat je je vinger scant. Dit kan handig zijn wanneer je je telefoon laat gebruiken door anderen (bijvoorbeeld kinderen), maar niet wil dat ze je WhatsApp-berichten lezen. Deze functie gaat vanzelf uit wanneer je al je vingerafdrukken uit je telefoon verwijdert (dit kunnen alleen mensen doen die je wachtwoord/ontgrendelcode weten).

Meer stappen om je privacy te verbeteren

In dit artikel staan stappen om jouw privacy te beschermen ten opzichte van andere WhatsAppgebruikers. Het kan echter ook zo zijn dat je wil dat de app zelf minder informatie verzamelt. Hiervoor kun je de stappen in onderstaand artikel volgend. Dit artikel gaat ook over andere apps, en het is sowieso waardevol om er even naar te kijken: zo check je de privacyvriendelijkheid van een app.

Credits

Geschreven op

20-10-2020

Laatst bewerkt op

11-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.