Sociale media

Pas je privacy-instellingen aan op TikTok

Op TikTok kun je zelfgemaakte video’s delen en bekijken. Informatie over wat, waar en wanneer jij kijkt wordt door de appmaker verzameld en gebruikt. Helaas kun je je niet tegen alles beschermen, maar er zijn wel een paar instellingen die je kunt aanpassen om de app privacy vriendelijker te gebruiken.

In dit artikel:

Het bedrijf dat TikTok heeft ontwikkeld, is ByteDance. Dit is een Chinees technologiebedrijf dat zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, en dan met name Machine Learning technologieën. Dit zijn, in het kort, technologieën die aan de hand van een grote hoeveelheid data patronen leren herkennen. Hierdoor kunnen deze technologieën na verloop van tijd zelfstandig aanwijzen wat er in de ingevoerde content te zien is. Op deze manier kan de app op basis van de verzamelde gegevens over gebruikers, deze gebruikers steeds beter video’s aanbevelen die passen bij zijn of haar interesses.

Dit houdt in dat TikTok een grote hoeveelheid persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en gebruikt – iedere 30 seconden worden jouw gegevens naar de servers van TikTok verzonden. In vergelijking met Facebook (waar ook Instagram en WhatsApp onder vallen) is de hoeveelheid data die wordt verzameld ongeveer gelijk, maar het wordt wel vaker naar de servers gestuurd. Lees hier meer over de dataverzameling van TikTok.

Aangezien de Chinese wetgeving omtrent privacy een stuk minder streng is dan haar Europese tegenhanger, kunnen private Chinese bedrijven door de Chinese overheid worden verplicht om data af te staan. Dit betekent dat jouw persoonlijke gegevens en voorkeuren overgedragen kunnen worden aan de Chinese overheid, wat in de toekomst consequenties kan hebben wanneer jij China wilt bezoeken.

Helaas gaan de onderstaande tips je hier niet tegen beschermen, maar je hebt wél gedeeltelijk zelf in de hand hoeveel informatie je over jezelf deelt. Hierdoor bescherm je jezelf (voor zover mogelijk) niet alleen tegen TikTok, maar ook tegen adverteerders en eventuele kwaadwillenden.

Maak slimme keuzes tijdens je registratie

Ben je van plan een TikTok-account aan te maken? Dan kun je bij je registratie al een aantal keuzes maken die je privacy beschermen.

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar www.tiktok.com en klik rechtsboven op ‘Inloggen’.

Open de Tiktok app en klik onderin op ‘Ik’.

Stap 2

Ik gebruik:

Klik vervolgens op ‘Aanmelden’ en kies voor ‘Telefoonnummer of e-mailadres gebruiken’.

Hoewel registratie met behulp van je Facebook- of Google-account veel tijd bespaart, geef je TikTok hiermee toestemming om alle persoonsgegevens die gekoppeld zijn aan deze accounts in te zien en naar eigen wens te gebruiken.

Klik op ‘Aanmelden’ en kies voor ‘Telefoonnummer of e-mailadres gebruiken’.

Hoewel registratie met behulp van je Facebook- of Google-account veel tijd bespaart, geef je TikTok hiermee toestemming om alle persoonsgegevens die gekoppeld zijn aan deze accounts in te zien en naar eigen wens te gebruiken.

Stap 3

Ik gebruik:

Voer een geboortedatum in en kies voor ‘Aanmelden met e-mailadres’.

Je bent verplicht dit e-mailadres voor gebruik van het platform te verifiëren, dus je zult een adres moeten invoeren waar jij daadwerkelijk toegang tot hebt.

Voer een geboortedatum in en kies voor ‘E-mailadres’.

Je bent verplicht dit e-mailadres voor gebruik van het platform te verifiëren, dus je zult een adres moeten invoeren waar jij daadwerkelijk toegang tot hebt.

Stap 4

Ik gebruik:

Wil je TikTok enkel gebruiken om video’s te bekijken? Geef de app na installatie dan geen toestemming tot je camera, microfoon en locatie.

Privacy tegenover andere gebruikers

Om je gegevens te beschermen tegenover andere TikTok gebruikers, is het verstandig om in te stellen wie jouw video’s en andere activiteiten kunnen zien. Zo komen jouw video’s niet ongewild bij de verkeerde persoon terecht en kun je je beschermen tegen eventueel misbruik van jouw account.

Let op: aandacht voor privacy gaat in dit geval moeilijk samen met het bereiken van zoveel mogelijk TikTok-gebruikers. Een TikTok-beroemdheid ga je er dus helaas niet mee worden.

Instellingen met betrekking tot privacy en veiligheid kunnen enkel aangepast worden in de TikTok-app.

Stap 1

Ga naar www.tiktok.com en login op je account.

Stap 2

Klik in de app rechtsonder op ‘Ik’ en klik vervolgens op de drie verticale bolletjes rechtsboven. Je komt hierdoor in het ‘Instellingen en privacy’ menu.

Stap 3

Ga naar ‘Privacy en veiligheid’.

Stap 4

Schakel ‘Privéaccount’ in. Hierdoor zijn jouw video’s alleen zichtbaar voor gebruikers die jij hebt goedgekeurd.

Stap 5

Schakel ‘Je account aanbevelen aan anderen’ uit. Op deze manier komt jouw account niet zomaar bij anderen terecht.

Stap 6

Scroll een stukje naar beneden en schakel uit dat anderen jouw video’s kunnen downloaden. Zo kunnen jouw video’s niet zomaar ongewenst door anderen verspreid worden.

Stap 7

De overige opties kun je naar wens instellen. We raden aan dit te beperken tot ‘Vrienden’, zodat je controle hebt over wie jou kan benaderen.

Stap 8

Ga vervolgens terug naar ‘Instellingen en privacy’ (zie stap 1).

Stap 9

Klik op ‘Beveiliging’.

Stap 10

Door op ‘Beveiligingswaarschuwingen’ te klikken, kun je inzien of er ongebruikelijke activiteiten op jouw account hebben plaatsgevonden. De app zal hier aangeven of er een verdachte inlogpoging is geweest.

Stap 11

Bij ‘Jouw apparaten’ zie je welke apparaten er ingelogd zijn op jouw account. Controleer hier of er apparaten aan jouw account zijn gekoppeld die jij niet (meer) bezit, zodat anderen via deze apparaten geen toegang tot jouw account meer hebben.

Stap 12

Je kunt er in dit menu ook voor kiezen om Tweestapsverificatie (2FA) in te stellen. Lees hier meer over wat dit inhoudt en wat het voordeel hiervan is. Kies hier voor e-mailverificatie, zodat je je telefoonnummer niet hoeft prijs te geven.

Wijzig je advertentieinstellingen

Op basis van jouw activiteit op en buiten TikTok, maakt de dienst een profiel van jouw interesses. Dit profiel wordt gebruikt om gerichte advertenties aan jou te kunnen tonen. Er kan namelijk aan de hand van jouw informatie worden voorspeld met wat voor soort advertenties jij de meeste interactie zal hebben, dus waar je het vaakst op zal klikken. Jouw voorspelde interactie is het product dat TikTok verkoopt aan adverteerders, zodat jij op maat gemaakte advertenties ontvangt en de adverteerder de juiste doelgroep bereikt. Volg onderstaande stappen om dit te voorkomen.

Je kunt deze instellingen alleen aanpassen in de TikTok app

Stap 1

Klik in de app rechtsonder op ‘Ik’ en klik vervolgens op de drie verticale bolletjes rechtsboven. Je komt hierdoor in het ‘Instellingen en privacy’ menu.

Stap 2

Ga naar ‘Privacy en veiligheid’.

Stap 3

Klik op ‘Personalisatie en gegevens’. Je kunt er hiervoor al voor kiezen om ‘Advertentietoestemming’ uit te schakelen, zodat jouw video’s niet ongewild gebruikt worden in advertenties.

Stap 4

Schakel zowel ‘Gepersonaliseerde advertenties’ en ‘Advertenties op basis van gegevens ontvangen van partners’ uit.

Toestemmingen

Wanneer je TikTok enkel gebruikt om video’s te bekijken, zijn er nog een aantal andere stappen die je kunt ondernemen om je gegevens te beschermen. Zo kun je ervoor kiezen om de app geen toegang te geven tot je camera, microfoon, locatie en contacten.

Je kunt deze instellingen alleen aanpassen in de TikTok app De app zal op deze manier nog wel gegevens verzamelen over het type apparaat dat je gebruikt en hoe vaak je binnen de app actief bent. Mocht je dit niet willen, dan kun je ervoor kiezen enkel nog de webversie van TikTok te gebruiken, in de browser via www.tiktok.com.

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar de algemene instellingen van je smartphone.

Ga naar de algemene instellingen van je smartphone.

Stap 2

Ik gebruik:

Klik op ‘Apps’ en vervolgens op ‘Toestemmingen’.

Scroll omlaag tot je een lijst ziet van al je geïnstalleerde apps. Klik op TikTok.

Stap 3

Ik gebruik:

Bekijk per optie of TikTok toestemming heeft tot deze functies en schakel deze uit indien ongewenst.

Lees hier meer over de beste privacyinstellingen voor je smartphone.

Je komt nu op een pagina met de functies waarvoor TikTok toestemming heeft om er gebruik van te maken (bijvoorbeeld locatievoorzieningen of microfoon).

Stap 4

Ik gebruik:

Klik op de functie waarvan je de toestemming wil uitschakelen.

Stap 5

Ik gebruik:

Afhankelijk van de functie die je hebt aangeklikt, krijg je verschillende opties te zien. Schakel deze uit indien ongewenst.

Lees hier meer over de beste privacyinstellingen voor je smartphone.

Conclusie

Zoals je in bovenstaande stappen kunt lezen, zijn er een aantal instellingen die je kunt aanpassen om (een klein deel van) je privacy op TikTok te kunnen waarborgen. Het bedrijf voorziet gebruikers echter niet van een mogelijkheid om te bepalen hoeveel en welke persoonlijke gegevens er gebruikt en geanalyseerd mogen worden door het bedrijf zelf. Dit betekent dat je hier, bij gebruik van TikTok, automatisch akkoord mee gaat. Aangezien de doeleinden van het gebruik van jouw gegevens niet volledig transparant zijn en het bedrijf onder Chinese wetgeving valt, is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken over jouw gebruik van de app.

Heeft dit je geholpen?

we horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.