Mobiele telefoon

Update je smartphone regelmatig

Je telefoon zal zo nu en dan aangeven dat er een software-update beschikbaar is. Veel mensen stellen deze updates uit, want ze duren vaak lang, en het is soms niet duidelijk wat voor nut ze hebben. In dit artikel lees je waarom het toch belangrijk is om regelmatig te updaten, en hoe je dit kunt doen.

In dit artikel:

Het belang van up-to-date blijven

Je zou een telefoon kunnen vergelijken met een huis. Een huis heeft soms onderhoudswerkzaamheden nodig, om dingen te repareren of om verbeteringen door te voeren. Dit is ook wat er gebeurt bij een software-update, je kunt het zien als nodig onderhoud van je telefoon. Verbeteringen van je smartphone zijn bijvoorbeeld kortere laadtijden, extra functies, of een nieuw uiterlijk van de menu’s.

Verbeteringen zijn leuk, maar updates die iets repareren zijn eigenlijk nog belangrijker. Hackers zijn continu op zoek naar manieren om de beveiliging van telefoons te doorbreken, en slagen hier ook regelmatig in. Een beveiligingslek in software kan een potentieel risico zijn voor alle telefoons met die software. Er zijn altijd kwaadwillenden die een lek zouden willen misbruiken, om bijvoorbeeld je gegevens te stelen of om ongewenste apps te installeren.

Wanneer er een lek in de beveiliging wordt ontdekt, gaan de makers van de software aan de slag om dit te dichten. De oplossing die zij vinden wordt vervolgens via een software-update op je telefoon gezet. Het is voor de veiligheid van je telefoon en je persoonlijke gegevens dus belangrijk om up-to-date te blijven. Wanneer je een melding krijgt van een update, is het verstandig om die maar gelijk dezelfde dag te installeren.

Hoe werkt updaten?

Software-updates verbruiken vaak veel internetdata, en vragen ook veel van je accu. Je kunt ze daarom het beste uitvoeren op een plek met betrouwbare wifi en toegang tot een oplader, bijvoorbeeld thuis. Soms krijg je meldingen met de vraag of je een update wil installeren, maar je kan voor de zekerheid ook eenvoudig zelf controleren of je telefoon up-to-date is. Het verschilt per telefoon hoe je dit controleert:

Stap 1

Ik gebruik:

Ga naar het menu waar al je apps staan, en klik op de app genaamd instellingen.

Ga naar het hoofdscherm (waar al je apps staan) en klik daar op de app genaamd instellingen.

Stap 2

Ik gebruik:

Je krijgt een lijst met allerlei onderwerpen te zien. Sleep in deze lijst omlaag tot je het onderwerp Systeem tegenkomt, en klik hierop.

Je krijgt een lijst met allerlei onderwerpen te zien, klik in deze lijst op Algemeen. Klik in het scherm wat je nu te zien krijgt op Software-update.

Stap 3

Ik gebruik:

Klik in de lijst die je te zien krijgt op Systeemupdate (deze optie is niet op alle telefoons gelijk zichtbaar, soms moet je eerst op Geavanceerd drukken voordat je de optie Systeemupdate te zien krijgt).

Als je telefoon niet up-to-date is, zul je hier de optie zien om een update te downloaden. Klik om de update te verkrijgen op Download en installeer.

Stap 4

Ik gebruik:

Op het scherm dat je te zien krijg zul je zien of er een update beschikbaar is. Als er een update is, klik je op Download om deze te downloaden.

De update wordt nu gedownload en geïnstalleerd.

Stap 5

Ik gebruik:

Zodra de download voltooid is, zul je de optie krijgen om de update te installeren.

Let op:

Veel telefoonfabrikanten stoppen helaas al binnen een jaar of drie met het ondersteunen van een telefoon. In de praktijk betekent dit dat de beveiliging na die drie jaar niet meer up-to-date is. Als je telefoon al maanden of zelfs jaren geen update ontvangen heeft, dan is het verstandig om de aanschaf van een nieuwe te overwegen.

Heb je een Android-telefoon? De hier beschreven stappen werken op een standaardversie van Android. Op sommige Android-telefoons werkt het net iets anders. Als deze stappen niet lukken, dan kan je op internet vaak instructies vinden die geschikt zijn voor jouw merk/type telefoon.

Credits

Geschreven op

14-10-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

we horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.