Internetten

Beveilig je internetverbinding thuis

Zorg ervoor dat je veilig thuis kun internetten, zonder bang te zijn dat andere mensen toegang hebben tot je wifi-netwerk en de hieraan verbonden apparaten.

In dit artikel:

Veilig thuis internetten kun je alleen met een beveiligd wifi-netwerk. Dat begint bij een goed beveiligde router: het apparaat dat het wifi-signaal uitzendt en ontvangt en waardoor je draadloos kunt internetten.

Waarom moet je je wifi-netwerk beveiligen?

Bij een onvoldoende beveiligd wifi-netwerk:

  • kunnen buren gebruikmaken van je wifi-netwerk, bijvoorbeeld voor het illegaal downloaden van films,
  • zijn je verbonden apparaten, zoals je laptop en telefoon, extra kwetsbaar voor virussen en malware,
  • ben je kwetsbaar voor internetcriminelen die toegang kunnen krijgen tot je bestanden, inloggegevens en persoonlijke berichten,
  • kunnen internetcriminelen via je netwerk strafbare feiten plegen zonder dat je dat doorhebt.

Geen zorgen! In deze tip leggen wij uit hoe je je internetverbinding thuis beter kunt beveiligen zodat je met een veilig gevoel kunt internetten.

Tips voor een veilige internetverbinding

Voor de volgende stappen zul je moeten inloggen op je router om aanpassingen te maken in je wifi-netwerk. Dit doe je zo:

Stap 1

Zoek je IP-adres op

IP staat voor ‘Internet Protocol’. Het is een uniek adres, vergelijkbaar met een telefoonnummer, waarmee computers contact met elkaar kunnen opnemen. Een IP-adres bestaat uit getallen en punten en ziet er zo uit: 123.123.0.1.

Ik gebruik:

Typ CMD in de zoekfunctie van Windows. Klik op de “opdrachtprompt”, er opent zich nu een zwart scherm. Typ hierin “ipconfig” en druk op enter. Dit creëert een lijstje. Onderaan, achter “default gateway” vind je het adres dat je zoekt.

Klik linksboven op het Apple logo. Klik op ‘Systeemvoorkeuren’ en vervolgens op ‘Netwerk’. Selecteer ‘Wifi’. Klik rechtsonder in op de knop “Geavanceerd”. Kies dan de tap “TCP/IP”. Achter het woord “router” vind je het IP-adres van je router. Dat heb je nodig.

Stap 2

Open je browser en typ je IP-adres in de zoekbalk.

Stap 3

Log in

Typ je gebruikersnaam (meestal ‘admin’) en wachtwoord in. Als het goed is heb je deze van je internetaanbieder bij de levering van je router gekregen. Als je het wachtwoord van je router niet meer weet, dan kun je de router naar de fabrieksinstellingen terugzetten, of contact opnemen met je internetaanbieder.
Nu je bent ingelogd op je router kun je je netwerk en verbinding beveiligen met de onderstaande tips. Waar welk onderdeel staat verschilt per merk van de router en provider, maar de namen zijn hetzelfde. Vergeet niet uit te loggen als je klaar bent!

Kies voor een sterke beveiliging van je wifi-netwerk

Beveilig je internetverkeer

Je kunt je internetverkeer (wat je op websites doet en de e-mails die je stuurt) tussen je de router en je de apparaat (laptop, mobiele telefoon, etc) versleutelen. Stel dat internetcriminelen jouw internetverkeer onderscheppen, dan kunnen ze de informatie die erin zit niet lezen omdat ze de juiste sleutel niet hebben. Je versleutelt je internetverkeer door een zogenaamd beveiligingsprotocol in te stellen. Kies voor WPA of WPA2 (de nieuwere versie van WPA). Kies niet voor WEP. Dit is een verouderd protocol dat je met name bij oudere routers ziet.

Kies een sterk wachtwoord voor je netwerkverbinding

Kies een sterk en uniek wachtwoord en wijzig deze om de drie maanden. Een sterk wachtwoord is een zin die voor jou makkelijk te onthouden is, maar lastig is voor anderen om te raden. Gebruik waar mogelijk een mix van hoofdletters, cijfers en leestekens. Hoe je precies een sterk wachtwoord maakt, lees je in deze tip.

Verander het standaardwachtwoord op de router

Toen je inlogde op je router, moest je naast een gebruikersnaam (meestal “admin”) ook een wachtwoord opgeven. Dit wachtwoord is vaak bedacht door de fabrikant van de router. Meestal is dat een goed wachtwoord, maar soms blijkt daar ook een kwetsbaarheid in te zitten. Pas het wachtwoord daarom aan (en zorg opnieuw voor een sterk wachtwoord.)

Schakel externe toegang tot je wifi-netwerk uit

Schakel WPS uit

Met de WPS-functie (Wifi protected set-up) kun je gemakkelijk apparaten koppelen aan je netwerk, zonder dat je daar een wachtwoord voor nodig hebt. Makkelijk en snel misschien, maar buitenstaanders kunnen hier misbruik van maken. Zet WPS daarom uit. De meeste routers hebben een fysieke WPS knop, deze kun je uitschakelen door in te loggen op je router.

Dit is het WPS logo op je router.

Schakel UPnP uit

Je router heeft een zogenaamde UPnP (Universial Plug and Play) functie om gemakkelijk digitale apparaten op elkaar aan te sluiten. Helaas heeft deze functie verschillende kwetsbaarheden in de beveiliging waardoor je aangesloten apparaten aangevallen kunnen worden. Daarom is het aan te raden om deze UPnP functie uit te schakelen op je router.

Installeer updates

Zorg ervoor dat je apparaten up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates. Lees hier bijvoorbeeld over het updaten van je smartphone.

Houd virussen en malware buiten de deur

Zet de firewall aan

De ingebouwde firewall van je computer is een muur tussen je computer en het internet. Deze muur beschermt je voor virussen en malware. Zorg er daarom voor dat deze altijd aanstaat.

Gebruik antivirus software

Gebruik antivirus software op je apparaten. Hoe je dat doet lees je hier.

Zo controlleer je of je firewall aanstaat

Controleer via de volgende stappen of je firewall aanstaat:

Stap 1

Ik gebruik:

Klik op de zoekbalk in Windows.

Klik linksboven op het Apple logo.

Stap 2

Ik gebruik:

Typ ‘Firewall’ in en selecteer ‘als administrator uitvoeren’.

Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en vervolgens naar ‘Beveiliging en privacy’.

Stap 3

Ik gebruik:

Via het volgende scherm kun je controleren of je firewall aanstaat en hier kun je de firewall inschakelen.

Selecteer ‘Firewall’. Als dit uitstaat, kun je het weer aanzetten via ‘schakel Firewall in’.

Extra tip: Gebruik een VPN

Met een VPN (Virtueel Persoonlijk Netwerk) verhoog je je privacy op het internet. Een VPN schermt je internetverbinding als het ware af van de buitenwereld, doordat je daadwerkelijke IP-adres (welke jouw apparaat identificeert) verborgen blijft voor de websites die je bezoekt.

Extra tip: Veilig internetten voor je gasten en voor jou

Je kunt een apart gastennetwerk opzetten zodat je gasten wel toegang kunnen krijgen tot je wifi-netwerk, maar niet tot jouw gegevens. Hiermee voorkom je ook dat potentieel onopgemerkte virussen op de apparaten van je gasten jouw wifi-netwerk infecteren. Een gastennetwerk kun je aanmaken door in te loggen op je router.

Conclusie

Het beveiligen van je internetverbinding thuis vergt wat werk, maar gelukkig hoef je de meeste van deze tips maar één keer uit te voeren. Daarna kun je met een gerust hart het internet op. Veel plezier!

Credits

Geschreven op

19-10-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.