De basis

Gebruik antivirussoftware

Zo gebruik je antivirussoftware om je te beschermen tegen nare virussen.

Computervirussen kunnen allerlei nare dingen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld:

• Gevoelige inloggegevens stelen, waaronder bankgegevens.
• Je bestanden onbruikbaar maken door ze te versleutelen, en vervolgens geld eisen voor het terugdraaien hiervan.
• Je camera en microfoon aanzetten, om je te bespioneren.
• Ongewenst reclames weergeven.

Om de kans op virussen te verkleinen, kan het verstandig zijn om antivirussoftware te gebruiken. Er zijn op dit gebied veel opties, en het verschilt erg per apparaat hoe belangrijk antivirussoftware is. Hieronder zie je een aantal adviezen voor verschillende apparaten.

Antivirussoftware op Windowscomputers

Let op: Gebruik je Windows 7, Windows Vista, of een nog oudere Windowsversie? Deze versies krijgen geen beveiligingsupdates meer, en kunnen daarom niet meer als veilig worden beschouwd. Antivirussoftware maakt ze ietsje veiliger, maar ze zijn hoe dan ook onveilig. Het is dus verstandig om een nieuwere versie van Windows te installeren.

Windows biedt standaard bescherming tegen virussen. Je kunt als volgt controleren of je instellingen op dit vlak goed staan:

Stap 1

Klik op het Windows-logo in de taakbalk (meestal helemaal linksonder).

Stap 2

Klik in de lijst die je te zien krijgt op het tandwiel-icoontje, mogelijk staat hier ‘Instellingen’ bij.

Stap 3

Klik in de lijst of het menu dat je te zien krijgt op ‘Bijwerken en beveiliging’.

Stap 4

Klik in de lijst of het menu dat je vervolgens te zien krijgt op ‘Windows-beveiliging’.

Stap 5

Klik bovenaan het menu dat je te zien krijgt op de knop ‘Windows-beveiliging openen’.

Stap 6

Je krijgt een menu te zien met meerdere veiligheidsthema’s. Als bij een van deze thema’s een waarschuwing staat (bijvoorbeeld ‘acties aanbevolen’), klik dan op dit thema om te kijken wat voor acties er aanbevolen worden.

Stap 7

Als je niet goed weet wat bepaalde instellingen inhouden, dan is het verstandig om de aanbevelingen die Windows geeft zoveel mogelijk op te volgen. Als je toch twijfelt of je een bepaalde aanbeveling wil opvolgen, zoek dan op internet naar verder advies.

Staat de beveiliging goed ingesteld, en update je de computer regelmatig? Dan zal je veel virussen al ontwijken. Het kan echter alsnog een goed idee zijn om antivirussoftware te installeren. Ben je zelf niet heel goed met computers, of deel je de computer met iemand die er niet zo goed mee is? Installeer dan antivirussoftware. Hieronder drie voorbeelden van geschikte opties:

Avira Free Antivirus: Deze software werkt op sommige vlakken als vervanging van de standaardbeveiligingen, en op andere vlakken als aanvulling. De gratis versie biedt al veel extra zekerheid, en voor uitgebreidere functies kun je de betaalde versie overwegen.
Malwarebytes: Ook de software Malwarebytes biedt veel extra veiligheid. De gratis versie detecteert echter alleen dreigingen wanneer je zelf een scan aanzet. Als je wil dat er constant gescand wordt om nieuwe dreigingen te voorkomen, dan heb je de betaalde versie nodig.
Bitdefender: Een derde optie voor extra veiligheid is Bitdefender. Ook van Bitdefender bestaat een gratis versie, en daarnaast een aantal betaalde versies met verschillende extra functies.

De drie genoemde opties zijn slechts voorbeelden, er bestaan andere goede opties. Het is wel verstandig om voordat je antivirussoftware koopt een aantal recensies te lezen, want er bestaat ook veel rommel.

Nog belangrijk: Antivirussoftware kan in veel gevallen goed gecombineerd worden met de standaardbeveiliging van Windows. Het is echter niet verstandig om meerdere aparte antivirussoftwares tegelijk te gebruiken, dit kan voor problemen zorgen.

Antivirussoftware op Mac-computers

Gebruik je Windows op je Mac? Lees dan niet dit deel, maar het deel over Windows hierboven.

Er wordt weleens gezegd dat Macs geen virussen kunnen krijgen. Dit is niet waar, er bestaan zeker virussen en andere ongewenste software voor Macs. De kans op virussen is bij Macs wel kleiner dan bij Windowscomputers. Dit komt deels doordat het besturingssysteem anders in elkaar zit, en deels doordat het aantal Macgebruikers kleiner is (waardoor er voor kwaadwillenden minder te winnen valt). Antivirussoftware is op Macs dus niet heel belangrijk. Het kan eventueel waardevol zijn als extra beveiligingslaag, vooral wanneer je bijvoorbeeld vaak software download buiten de Mac App Store. Hieronder zie je drie opties. Alle drie hebben een gratis versie, en daarnaast betaalde versies met meer functies:

Malwarebytes
Kaspersky Internet Security
Bitdefender

De drie genoemde opties zijn slechts voorbeelden, er bestaan andere goede opties. Het is wel verstandig om voordat je antivirussoftware koopt een aantal recensies te lezen, want er bestaat ook veel rommel.

Antivirussoftware op je smartphone

Er wordt tegenwoordig ook antivirussoftware aangeboden voor smartphones. De beveiliging van smartphones zit echter zo in elkaar dat antivirussoftware niet per se veel toevoegt. Met name op iPhones is de toegevoegde waarde van antivirus-apps verwaarloosbaar. Als je risico’s wil ontwijken, kun je beter de volgende adviezen volgen:

  • Download geen apps buiten de officiële app store van je telefoon. Onder standaardinstellingen laat je telefoon dit vaak niet eens toe. Het is verstandig om dat zo te laten. Er bestaan wel veilige bronnen buiten de officiële app stores, maar het is beter om deze alleen te gebruiken wanneer je weet wat je doet.
  • Ook apps in de officiële app stores zijn niet altijd helemaal zuiver, dus download niet zomaar alles wat je tegenkomt. Lees voor meer info onze tip over privacyvriendelijke apps.
  • Hou de beveiliging van je telefoon up-to-date, zodat kwaadwillenden geen misbruik kunnen maken van beveiligingslekken. Lees hier onze tip over hoe je dit kunt doen.
  • Wil je hulp bij de belangrijkste beveiligingszaken op je iPhone? Dan kan iVerify je daarbij helpen. Deze betaalde app is een van de weinige apps die je zowel kan helpen met de instellingen op je telefoon zo veilig mogelijk zetten als nieuwe functies toevoegt (zoals DNS over HTTPS). Deze app is vooral bedoelt voor wat meer gevorderde gebruikers.

Wil je toch graag antivirussoftware op je telefoon? Zoek dan in ieder geval uit of de software wel echt werkt. Onderzoek uit 2019 liet zien dat meer dan de helft van de antivirus-apps op Android geen effectieve bescherming biedt.

Conclusie

Het is dus vooral bij een Windows computer belangrijk om te checken of de instellingen van de standaard virusscanner wel goed staan. Voor extra beveiliging kan je een virusscanner installeren.

Credits

Geschreven op

02-11-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

we horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.