Internetten

Gebruik een privacyvriendelijk alternatief voor Google Maps

Je route plannen zonder dat je waardevolle informatie weggeeft aan Google? Wij leggen je uit hoe het kan!

Locatiegegevens, dat wil zeggen alle informatie over waar je wanneer bent, waar je heen wilt en hoe je je verplaatst, is voor veel bedrijven goud waard. Zij slaan deze locatiegegevens vaak op terwijl je je telefoon gebruikt om een locatie bij te houden. Je kunt uitzetten dat je telefoon dit doet zonder dat je dat weet, ga daarvoor naar de tip over wie mag weten waar jij bent.

Maar er zijn ook apps waarvoor het bijhouden van je locatie essentieel is voor het gebruik van de app. Denk bijvoorbeeld aan Google Maps of een hardloop- of fietsapps. Het is fijn om daarvoor een app te kiezen die beter met jouw gegevens om gaat dan een bedrijf als Google. Dat ze jouw locatie nodig hebben voor het gebruik van de app, wil namelijk niet zeggen dat ze die locatie ook moeten opslaan en bewaren. Je kunt daarom beter voor een privacyvriendelijk alternatief voor GoogleMaps gebruiken. Wij raden OpenStreetMap aan. Dit is een open-source kaartservice die vrijwilligers bijhouden met behulp van satellietbeelden en GPS. OpenStreetMaps verkoopt je locatiegegevens niet aan anderen.

Er zijn verschillende apps die gebruik maken van OpenStreetMap als basis, de meest gebruikte privacyvriendelijk app is OsmAnd (zowel voor Android als iPhone). Je kan de app vinden in de Google Play of in de Apple Store. Voor Android is er ook een betaalde versie. De opbrengst van de betaalde versie wordt gebruikte voor verdere ontwikkeling van de app. De gratis app voor Android geeft een limiet aan het aantal downloadbare kaarten voor offline gebruik.

Conclusie

Gebruik OpenStreetMap als een alternatief voor Google maps, en houd controle over wie weet waar jij bent.

Credits

Geschreven op

15-10-2020

Laatst bewerkt op

01-11-2022

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.