Mailen & chatten

Ruil WhatsApp in voor een privacyvriendelijk alternatief

Ruil WhatsApp in voor een privacyvriendelijk alternatief zoals Signal.

In dit artikel:

Waarom WhatsApp inruilen?

Facebook is de eigenaar van WhatsApp en Facebook staat bekend om het schenden van de privacy van haar gebruikers. Wanneer jij WhatsApp gebruikt, heeft Facebook toegang tot gegevens zoals je locatie, je IP-adres, wat voor type bestanden je stuurt, contactgegevens, met wie je chat en hoe vaak, browsergegevens, het besturingssysteem en zelfs het batterijniveau van je apparaat. De meeste van deze gegevens zijn helemaal niet nodig om WhatsApp goed te laten werken. Ze worden verzameld en opgeslagen om te delen met Facebook en andere derde partijen.

Sinds 2014 is WhatsApp eigendom van Facebook, een bedrijf dat bekend staat om het op grote schaal schenden van de privacy van haar gebruikers.

Wij raden Signal aan

Gelukkig zijn er zat privacyvriendelijke alternatieven voor WhatsApp. Signal, bijvoorbeeld. Waarom Signal zo’n aanrader is?

  1.   Signal versleutelt je berichten zodat alleen jij en de ontvanger ze kan lezen.
  2.   Daarnaast beveiligt Signal ook je metadata.
  3.   Signal deelt alleen jouw data wanneer het hier wettelijk toe verplicht wordt.
  4.   Je kunt gezichten in foto’s die je verstuurt wazig maken. Hiermee bescherm je de privacy van de personen op de foto.
  5.   Je kunt instellen dat berichten en documenten in je chats na een bepaalde tijd worden verwijderd.
  6.   Iedere persoonlijke chat heeft een unieke veiligheidscode, zodat je kunt verifiëren of je gesprekspartner de persoon is die jij denkt dat het is.
  7.   Op Android-apparaten kun je het maken van screenshots wanneer Signal geopend is blokkeren.
  8.   Signal wordt steeds bekender, waardoor de kans steeds groter wordt dat iemand in jouw omgeving de app al heeft.

Tot slot is Signal een open source applicatie. Dit betekent dat iedereen kan zien hoe de software is gemaakt, en kan controleren of Signal achter de schermen echt doet wat het belooft.

Signal is ontworpen met privacy als uitgangspunt

 

Wat je allemaal met Signal kan

Je kunt met Signal naast chatten ook bellen en videobellen, en spraakberichten, GIFs, emoji’s en video’s versturen. Je kunt groepschats starten tot maximaal 150 leden. Sinds oktober 2020 biedt Signal allerlei handige opties in groepschats zoals @mentions en adminfuncties die het beheren van groepen makkelijker maken. Op Android-apparaten is het mogelijk om mensen die geen Signal gebruiken toe te voegen via SMS. Tot slot kun je Signal op je mobiel, tablet of computer gebruiken.

Hoe installeer ik Signal?

In het stappenplan hieronder lees je hoe je op je mobiel en je computer Signal installeert. Let wel op: als je Signal op je computer wilt gebruiken, moet je je eerst aanmelden via de app op je telefoon. Je zult Signal dus eerst moeten installeren op je mobiel.

Stap 1

Download Signal

Ik gebruik:

Zoek en download Signal in de Play Store.

Zoek en download Signal in de App Store.

Download Signal hier. Start na de installatie het programma op.

Download Signal hier. Start na de installatie het programma op.

Stap 2

Open Signal en maak een account aan

Ik gebruik:

Open Signal en maak een account aan met je mobiele nummer en een zelfgekozen accountnaam. Je bent nu klaar om Signal te gebruiken!

Open Signal en maak een account aan met je mobiele nummer en een zelfgekozen accountnaam. Je bent nu klaar om Signal te gebruiken!

Open Signal op je telefoon en ga naar de instellingen.

Open Signal op je telefoon en ga naar de instellingen.

Stap 3

Open je computer om aan Signal te koppelen

Ik gebruik:

Druk op ‘Gekoppelde apparaten’ en vervolgens op de ‘+’-knop.

Druk op ‘Gekoppelde apparaten’ en vervolgens op ‘Nieuw apparaat koppelen’.

Stap 4

Scan de QR code

Ik gebruik:

Scan de QR-code op je computerscherm met je mobiel. Als je telefoon de code heeft herkend, druk je op ‘Nieuw apparaat koppelen’.

Scan de QR-code op je computerscherm met je mobiel. Als je telefoon de code heeft herkend, druk je op ‘Nieuw apparaat koppelen’.

Stap 5

Voltooi de koppeling

Ik gebruik:

Geef op je computer een voor jezelf herkenbare apparaatnaam op en druk op ‘Koppelen van telefoon voltooien’.

Geef op je computer een voor jezelf herkenbare apparaatnaam op en druk op ‘Koppelen van telefoon voltooien’.

Een ander WhatsApp-alternatief: Telegram

Een andere chatapp die veel wordt gebruikt als alternatief voor WhatsApp is Telegram. Telegram biedt met name uitgebreide opties voor groepschats. Helaas is Telegram niet zo privacyvriendelijk als Signal. Zo wordt er in Telegram wel metadata verzameld. Telegram beschikt weliswaar over end-to-end-encryptie, maar dit is niet standaard ingeschakeld. Als je versleuteld wilt chatten, zul je een zogenoemde ‘geheime chat’ moeten starten. Bovendien maakt Telegram niet net als Signal gebruik van een bekende en beproefde vorm van encryptie, maar van een eigen variant. De werking hiervan is niet openbaar, en kan dus niet worden gecontroleerd door experts.

Samen overstappen

Overstappen op een andere chatapp kan een moeilijke stap zijn omdat de meeste van je contacten alleen van WhatsApp gebruik zullen maken. Het kan daarom helpen om samen met anderen over te stappen. Zet zelf de eerste stap en deel onderstaande bericht met je contacten!

Credits

Geschreven op

20-10-2020

Laatst bewerkt op

09-03-2021

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.