Mobiele telefoon

Zo check je de privacyvriendelijkheid van een app

Zo zorg je dat je zo min mogelijk privacyrisico’s loopt als je een app installeert.

 

In dit artikel:

De meeste apps vragen of ze bepaalde functies of gegevens op je telefoon mogen gebruiken. In veel gevallen is dit logisch. Een camera-app moet immers gebruik kunnen maken van je camera, en een navigatie-app moet voor veel functies weten waar je bent. Toestemming geven brengt echter ook risico’s met zich mee, want hoe weet je wat de maker van de app (de ontwikkelaar) vervolgens met je gegevens doet? Je wil bijvoorbeeld niet dat de ontwikkelaar je gegevens doorverkoopt, of stiekem geluid opneemt via de microfoon. In dit artikel lees je hoe je de risico’s kunt minimaliseren.

 

Waar moet je op letten?

Er is helaas geen snelle en eenvoudige manier om te zien of de maker van een app (de app-ontwikkelaar) betrouwbaar is. Er zijn veel onbekende ontwikkelaars die goed met je gegevens omgaan, en ook veel grote ontwikkelaars die dat juist niet doen. Bij twijfel zijn er wel een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Op de downloadpagina van apps kan je zien wie de ontwikkelaar is, zowel op iPhones als op Androidtelefoons. Het is handig om deze ontwikkelaar even op te zoeken op internet. Bekende ontwikkelaars hebben vaak een website en een privacyverklaring. Is er niks te vinden? Dan is het beter om een andere app te zoeken.
  • Op de downloadpagina van een app staat altijd een beschrijving van de app. Goede ontwikkelaars zullen vaak de moeite nemen om hier een enigszins duidelijke en verzorgde tekst neer te zetten.
  • De downloadpagina laat zien hoe vaak een bepaalde app gedownload is. Voor vrijwel alle gebruikelijke doeleinden bestaan apps met meer dan 100 duizend downloads. Populariteit staat los van privacyvriendelijkheid, maar de kans dat populaire apps pure oplichterij zijn is kleiner.
  • Op de downloadpagina van een app kan je recensies lezen. Veelgebruikte apps hebben altijd recensies, het kan waardevol zijn om hier even naar te kijken. Zijn er veel positieve recensies, en is het gemiddelde cijfer hoog? Dat zegt weinig over privacyvriendelijkheid, maar suggereert wel dat je met een degelijke app te maken hebt. Je kunt door hiernaar te kijken dus een deel van de slechte en schimmige apps eruit filteren.

De vier bovenstaande tips zijn op zichzelf niet voldoende voor een goed oordeel. Door met alle vier rekening te houden weet je echter wel een stuk beter waar je aan toe bent.

 

Welke toestemmingen heeft de app nodig?

Op de smartphones die de afgelopen jaren zijn uitgekomen, kun je een app gedeeltelijke gebruiksrechten geven. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat een app gebruik mag maken van je contactenlijst, maar niet van je locatie of andere gegevens. Wanneer een app gebruik wil maken van bepaalde gegevens of functies, dan verschijnt er de eerste keer een oproep die om je toestemming vraagt. Als het niet duidelijk is waarom een app bepaalde toegangsrechten nodig zou hebben, dan kun je beter weigeren.

Het kan zo zijn dat een app allerlei rechten vraagt, terwijl het niet duidelijk is waar die voor nodig zouden zijn. Het is bijvoorbeeld erg verdacht als een simpele zaklamp-app toegang tot je microfoon of locatie vraagt. In dit soort gevallen is het beter om de app te verwijderen, en een andere te zoeken.

Misschien besluit je ooit dat een app bepaalde rechten toch wel mag hebben, of juist niet meer. Gelukkig kun je je keuzes op ieder moment wijzigen:

 

Zo wijzig je de toestemmingen

 

 

Stap 1

 

 

Ik gebruik:

Ga naar het menu waar al je apps staan, en klik daar op de app genaamd instellingen.

 

Ga naar het hoofdmenu (waar al je apps staan) en klik daar op de app genaamd instellingen.

 

Stap 2

 

 

Ik gebruik:

Je krijgt een lange lijst met thema’s te zien, zoek in deze lijst naar het thema Apps en meldingen en klik erop.

 

Sleep omlaag tot je een lijst ziet van al je geïnstalleerde apps. Klik op de app waarvan je de rechten wil veranderen.

 

Stap 3

 

 

Ik gebruik:

Misschien krijg je gelijk een lijst met apps te zien. Zo niet, dan staat er waarschijnlijk een optie Alle apps bekijken (mogelijk met een aantal erbij) waar je op moet klikken om de lijst te zien.

 

Je komt op een pagina met de rechten waar de betreffende app eventueel gebruik van kan maken (bijvoorbeeld locatievoorzieningen of microfoon). Klik op het recht waarvan je de instellingen wil veranderen

 

Stap 4

 

 

Ik gebruik:

Klik in de lijst met apps op de app waarvan je de toestemmingen wil veranderen.

 

Je kunt nu allerlei opties te zien krijgen, afhankelijk van welk type recht je in de vorige stap hebt aangeklikt. Stel deze in op de manier die aansluit bij je privacyvoorkeuren, en je bent klaar!

 

Stap 5

 

 

Ik gebruik:

Klik op de pagina die je te zien krijgt op Rechten. Je ziet nu een lijst van alle rechten waarvoor de app wel of geen toestemming heeft gekregen. Klik op het recht waarvan je je keuze wil wijzigen, bijvoorbeeld Locatie of Microfoon.

 

Stap 6

 

 

Ik gebruik:

Klik op de pagina die je te zien krijgt op ‘Toestaan’ of “Weigeren’, en je bent klaar.

 

Heb je de app echt nodig?

Een laatste vraag die je jezelf kunt stellen: heb ik de app wel echt nodig? Wanneer je de app store op je telefoon opent, wordt je overspoeld met allerlei apps. Er zijn veel leuke en nuttige apps, maar er zit ook heel veel rommel tussen. Er zijn bijvoorbeeld allerlei matige spelletjes en slecht werkende apps te vinden, die je waarschijnlijk niet echt zal missen. Wanneer je al twijfelt of een app wel echt leuk of nuttig is, kun je er dus beter voor kiezen om hem gewoon niet te installeren.

 

Credits

Geschreven op

15-10-2020

Laatst bewerkt op

09-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

 

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.