Internetten

Check de privacyvriendelijkheid van een website

Helaas gaat niet elke website even netjes met jouw gegevens om. Deze tip legt uit hoe jij kunt checken of een website door de privacy-beugel kan of een dikke onvoldoende scoort.

In dit artikel:

Hoe privacyvriendelijk is een website?

Een leuke en snelle manier om te zien hoe een website met je privacy omgaat is met behulp van Blacklight. Blacklight is een gratis, privacyvriendelijke, open source “website scanner”. Blacklight laat zien welke partijen allemaal gegevens over jou verzamelen wanneer je een bepaalde website bezoekt. Het enige wat je nodig hebt is een browser en een linkje naar de website die je wilt analyseren.

Stap 1

Ga naar de website

Stap 2

Vul de link in die je wilt scannen

Type of plak de link van de website die je wilt scannen.

Stap 3

Scan de site

Klik op “Scan Site”. Je ziet meteen welke trackers Blacklight allemaal blootlegt.

Kom in actie!

Wil je weten hoe goed jij momenteel tegen tracking beschermd bent? Met deze website kun je dat makkelijk en snel testen. Gewoon op zoek naar de beste manier om jezelf te beschermen? Een “tracker blocker” zoals Ublock Origin biedt al een boel bescherming. Voor meer informatie over adblockers en extensies, zie onze tip over tracking.

Heb je een website die gebruik maakt van Google Analytics, en wil je de privacy van je bezoekers helpen beschermen? Maak dan gebruik van een privacyvriendelijke analytics tool! De website van Bits of Freedom maakt bijvoorbeeld gebruik van Matamo Analytics. Meer over Matamo vind je hier.

Conclusie

Helaas tiert de online handel in jouw gegevens nog welig. Gelukkig zijn er steeds meer tools die jou helpen om deze privacyschendingen te identificeren. En bestaan er steeds betere tools die je helpen jezelf te beschermen.

Credits

Geschreven op

04-11-2020

Laatst bewerkt op

04-04-2024

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond. Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en we kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.