Terug naar Toolkits

Toolkit voor ouders

Door Nynke de Jong

Nynke de Jong is schrijfster, journalist en presentatrice. Ze schrijft onder andere columns in het AD en maakt de podcast Ik Ken Iemand Die, over opvoeden, ouderschap en al het moois en lelijks dat daarbij komt kijken. Haar kinderen zijn 4, 2 en 0.

Foto: Masha Bakker

Hou je, als moeder van drie, rekening met de privacy van je kinderen?

Absoluut. Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen zelf hun online identiteit kunenn vormen. Daarom heb ik er vanaf het begin voor gekozen om mijn kinderen niet op sociale media te laten zien. Ik heb ook slotjes op mijn Facebook en Instagram, zodat ik zelf kan bepalen wie de foto’s kan zien. Carrierewise is dat waarschijnlijk niet zo slim, maar ik ambieer toch geen influencer te worden. Natuurlijk ben ik wel heel trots op ze, dus het liefst zou ik ze met iedereen willen delen. Toen ik weer moeder werd deze zomer, wilde ik dat het liefst aan iedereen laten weten. Maar ik heb nu bijvoorbeeld zo veel volgers op Twitter dat ik niet meer weet waar mijn berichten terecht komen. Op zo’n moment kies ik er voor om wél een foto te delen, maar dan eentje waa rmijn kind onherkenbaar op staat. Ik liet alleen het achterhoofdje zien. Dat is dus ook iets waar ik rekening mee houd als ik foto’s neem.

Ik schrijf een column voor het AD en ik krijg daar harde en soms ook nare kritiek op. Dan ben ik weer heel blij dat mijn kinderen zo weinig zichtbaar zijn online, want die reacties zijn nooit ge-ent op mijn kinderen. Bij collega-journalisten die meer over hun kinderen delen gebeurt dat wel.

Natuurlijk ben ik wel heel trots op ze, dus het liefst zou ik ze met iedereen willen delen.

Wat mogen jou kinderen wel en niet online doen?

Mijn kinderen zijn nog te jong voor hun eigen telefoons of sociale media-accounts. De oudste kijken wel video’s en vlogs op YouTube, maar ze doen dat altijd op mijn laptop en als ik in de buurt ben. Ik kijk niet over hun schouder met ze mee, maar ik hoor wel op de achtergrond wat ze kijken en kan dus ingrijpen als ze een video aanklikken die me niet geschikt lijkt.

Ik maak me wel zorgen over het moment dat ze zelf op sociale media gaan. Ik denk dat we het vooral goed met ze door moeten spreken. Als mijn dochter op TikTok wil, is het belangrijk zij heel duidelijk weet dat ze alleen contact mag hebben met mensen die ze zelf kent. Ik ken verhalen van collega’s wiens kinderen wat ouder zijn die hun hele contactenlijst moesten doorlopen om de vreemde mannen er uit te halen. Het is een lastig dilemma, want als ze puber is moet ze de vrijheid krijgen om zelf dingen te ontdekken. Het is aan mij om haar – zonder haar bang te maken – te leren wat de gevaren zijn, zodat ze uit zichzelf goede beslissingen kan maken. Dat zou ook iets moeten zijn waar op scholen veel aandacht voor is. Pesten in de klas kan je zien, maar online heb je daar minder zicht op. Terwijl online pesten inmiddels een groter probleem is dan offline pesten, net zoals online privacy een groter probleem is dan offline privacy.

Pesten in de klas kan je zien, maar online heb je daar minder zicht op.

Welke tips zou jij aan andere ouders geven?

1. Scherm je eigen accounts af, zodat je wel foto’s van je kinderen kan delen maar dan alleen met je vrienden en familie. Zo houd je zelf controle over waar de foto’s van je kinderen terecht komen. En gebruik je kind niet als koopwaar om meer volgers te krijgen.

2. Wees in de buurt als je kinderen online zijn, zolang ze nog klein zijn. Zo kan je een beetje in de gaten houden wat ze wel en niet doen.

Door ze op jouw apparaten bijvoorbeeld video’s te laten kijken gaan ze misschien wel wat sneller stuk, maar houd je ook controle over wat ze zien.

3. Leer je kinderen spelenderwijs en al op jonge leeftijd dat iedereen het kan zien als je zelf dingen op bijvoorbeeld TikTok zet. En dat daar leuke reacties op kunnen komen, maar dat er ook mensen minder leuke reacties kunnen achterlaten.

4. Wees terughoudend met je kind een eigen tablet of telefoon geven. Door ze op jouw apparaten bijvoorbeeld video’s te laten kijken gaan ze misschien wel wat sneller stuk, maar houd je ook controle over wat ze zien. Je kunt dan bijvoorbeeld terugvinden wat ze hebben gekeken.

Bekijk alle aanbevolen artikelen door Nynke

1 22/10/2020
1 22/10/2020

Sociale netwerken

Pas je privacyinstellingen aan op Facebook

Facebook gaat niet goed om met jouw privacy. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om...

Lees meer
22/10/2020

Sociale netwerken

Pas je privacyinstellingen aan op Facebook

4 05/11/2020
4 05/11/2020

De basis

Gebruik een privacyvriendelijke browser

Zonder internetbrowsers, geen internet. Een privacy vriendelijke browser is daarom een belangrijke...

Lees meer
05/11/2020

De basis

Gebruik een privacyvriendelijke browser

5 04/11/2020
5 04/11/2020

Sociale netwerken

Pas je privacyinstellingen aan op TikTok

Op TikTok kun je zelfgemaakte video's delen en bekijken. Informatie over wat, waar en wanneer jij...

Lees meer
04/11/2020

Sociale netwerken

Pas je privacyinstellingen aan op TikTok

Ik Ken Iemand DIe

Podcastaflevering over ouders & sociale media
In onze podcast Ik Ken Iemand Die waren Jaap en Hanneke van Zessen. Jaap is de sociale mediaexpert van het AD en zijn vrouw Hanneke heeft lang een blog gehad. We spraken over sociale media en kinderen.
Luister de podcast
3 15/10/2020
3 15/10/2020

Internetten

Bescherm je privacy als je naar YouTube kijkt

De algoritmes achter YouTube leren veel over jou door jouw kijkgedrag. Lees hier hoe je jouw...

Lees meer
15/10/2020

Internetten

Bescherm je privacy als je naar YouTube kijkt

6 15/10/2020
6 15/10/2020

Sociale netwerken

Pas je privacy-instellingen aan op Instagram

Instagram is in handen van Facebook en verzamelt veel data over jou. Je kunt je...

Lees meer
15/10/2020

Sociale netwerken

Pas je privacy-instellingen aan op Instagram

Andere interessante tips lezen? We hebben er uiteraard nog veel meer.

Bekijk alle tips