Privézaken regelen

Gebruik een privacyvriendelijke cyclustracker

Steeds meer mensen gebruiken een cyclustracker: een app die bijhoudt wanneer je ongesteld wordt. Deze apps gaan niet altijd zorgvuldig om met de intieme data die je met ze deelt.

In dit artikel:

Een app die aangeeft wanneer je (bijna) ongesteld wordt of vruchtbaar bent kan handig zijn, bijvoorbeeld om in te schatten wanneer je last kunt krijgen van de bijwerkingen die menstruatie met zich mee kan brengen. Maar het delen van jouw persoonlijke gegevens over de werking van je lichaam in een app brengt ook risico’s met zich mee. Want bijna alle cyclustrackers in de appstore gaan niet goed om met jouw data. Lees er meer over op de website van Bits of Freedom.

De meest privacyvriendelijke app die we je kunnen aanraden is Drip. Vroeger raadden we Clue aan, maar Drip is een beter open-source alternatief waarbij je data op je eigen mobiel blijven. De maakt het het gebruik van Drip een stuk veiliger dan overige beschikbare apps zoals Clue, de Eve period tracker van Glow, Maya of the Menstruatie Kalendar. Drip kan jouw gegevens niet delen met andere partijen omdat ze je gegevens niet verzamelen.

Zo installeer je Drip

Download de app in de appstore van je telefoon of tablet. Er is zowel een versie voor Android als voor IPhone.

Als je app opstart moet je accepteren dat je zelf verantwoordelijk bent voor het gebruik van de app, en daarna kan je meteen aan de slag, je heb geen account nodig.

Mocht je van mobiel gaan wisselen, dan moet je zelf je data overzetten, er is immers geen centrale server die alles opslaat. Dit doe je door op de drie puntjes rechts bovenin te klikken op het menu te openen, en dan naar Settings te gaan. Onder Data kan je je gegevens exporteren. In ditzelfde menu kan je op je nieuwe mobiel het bestand weer importeren.

Extra tips

Nog een aantal extra tips

  • Denk goed na of je zeker weet dat je je cyclus in een app wilt bijhouden. Als iemand toegang heeft tot jouw telefoon, heeft diegene ook toegang tot deze gevoelige informatie. Je kunt je cyclus ook goed bijhouden op papier.

  • Ben je na het lezen van deze tip van plan een andere cyclustracker te gebruiken? Zorg dan dat je je data uit je oude cyclusapp verwijdert. Dankzij de recente datawet (AVG) heb je het recht om jouw data ook te laten verwijderen door het bedrijf achter de app. Zo’n verzoek kan je indienen via My Data Done Right.

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.