Privézaken regelen

Gebruik een privacyvriendelijke cyclustracker

Steeds meer vrouwen gebruiken een cyclustracker: een app die bijhoudt wanneer je ongesteld wordt. Deze apps gaan niet altijd zorgvuldig om met de intieme data die je met ze deelt.

In dit artikel:

Een app die aangeeft wanneer je (bijna) ongesteld wordt of vruchtbaar bent kan handig zijn, bijvoorbeeld om in te schatten wanneer je last kunt krijgen van de bijwerkingen die menstruatie voor veel vrouwen met zich meebrengt. Maar het delen van jouw persoonlijke gegevens over de werking van je lichaam in een app brengt ook risico’s met zich mee. Want bijna alle cyclustrackers in de appstore gaan niet goed om met jouw data. Lees er meer over op de website van Bits of Freedom.

De meest privacyvriendelijke app die we je kunnen aanraden is Clue. Het gebruik van deze app is een stuk veiliger dan overige beschikbare apps zoals de Eve period tracker van Glow, Maya of the Menstruatie Kalendar. Clue deelt jouw gegevens niet met andere partijen, maar gebruikt ze – geanonimiseerd en alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft – voor wetenschappelijk onderzoek.

Zo installeer je Clue

Stap 1

Download de app

Download de app in de appstore van je telefoon of tablet. Er is zowel een versie voor Android als voor Iphone.

Stap 2

Maak een account

Maak een account aan door je in te schrijven met je emailadres. Voor iPhone en iPad gebruikers is het ook mogelijk om je in te schrijven met een geanonimiseerd emailadres. Klik hiervoor op ‘Sign in with Apple’ en vervolgens op ‘Verberg mijn emailadres’.

Stap 3

Check de privacyverklaring

Je moet nu de ‘Terms of Service’ en ‘Privacy Policy’ accepteren. Lees ze vooral door als je dat wil. Samenvattend worden je gegevens veilig opgeslagen en wordt er vertrouwelijk mee omgegaan. Gegevens worden wel geanonimiseerd gedeeld voor academisch onderzoek. Mocht je hier bezwaar tegen hebben dan kun je een e-mail sturen naar trust@helloclue.com.

Stap 4

Beantwoord persoonlijke vragen (of niet!)

Hierna krijg je een aantal vragen gerelateerd aan jouw cyclus en jouw persoonlijke gegevens. Je kunt vragen overslaan wanneer je hier geen antwoord op wilt geven of wanneer je het antwoord niet weet. Je zal ook gevraagd worden of je notificaties wil ontvangen op bepaalde momenten in je cyclus.

Stap 5

Kies voor een gratis of betaalde versie. In beide gevallen is je data veilig.

Wanneer je klaar bent met de vragen kun je je opgeven voor Clue Plus, of verdergaan zonder te betalen door op het kruisje linksboven te klikken. Met Clue Plus krijgt je toegang tot artikelen, ondersteun je de vrouwen achter Clue en zorg je ervoor dat zij een privacyvriendelijke app aan kunnen blijven bieden, maar dit is niet verplicht. Jouw data wordt ook niet gedeeld als je kiest voor de gratis optie.

Extra tips

Nog een aantal extra tips

  • Denk goed na of je zeker weet dat je je cyclus in een app wilt bijhouden. Als iemand toegang heeft tot jouw telefoon, heeft diegene ook toegang tot deze gevoelige informatie. Je kunt je cyclus ook goed bijhouden op papier.

  • Ben je na het lezen van deze tip van plan een andere cyclustracker te gebruiken? Zorg dan dat je je data uit je oude cyclusapp verwijdert. We leggen je hier uit hoe je dat eenvoudig kunt doen.

  • Dankzij de recente datawet (AVG) heb je ook het recht om jouw data uit de ene app mee te nemen naar de volgende. Als je dus wil overstappen van cyclustracker, kan je de oude app verzoeken om als je data naar je op te sturen, en je nieuwe app verzoeken die in de app toe te voegen. Zo’n verzoek kan je indienen via My Data Done Right.

  • Wil je meer lezen over wat er allemaal met de data gebeurt die je in de meeste cyclusapps invoert? Onderaan deze pagina vind je een aantal handige links.

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.