De basis

Update je apparaten regelmatig

Stel updates niet uit, maar installeer ze meteen. Zo is je computer een stuk beter beschermd tegen virussen en hackers.

In dit artikel:

Het belang van up-to-date blijven

Je zou je apparaten kunnen vergelijken met een huis. Een huis heeft soms onderhoudswerkzaamheden nodig om dingen te repareren of verbeteren. Dit is ook wat er gebeurt bij een software-update. Het installeren van updates is dan ook een van de beste en makkelijkste manieren om je apparaten structureel te beschermen.

Dat zit zo: hackers zijn continu op zoek naar manieren om de beveiliging van software te doorbreken, en slagen hier ook regelmatig in. Een beveiligingslek in software vormt een risico voor alle apparaten met die software. Er zijn altijd kwaadwillenden die een lek willen misbruiken, om bijvoorbeeld je gegevens te stelen.

Wanneer er een lek in de beveiliging wordt ontdekt, gaan de makers van de software dan ook meteen aan de slag om dit te dichten. De oplossingen die zij vinden worden vervolgens via een software-update op je apparaat gezet. Het is voor de veiligheid van je apparaat en je persoonlijke gegevens dus belangrijk om up-to-date te blijven. Wanneer je een melding krijgt van een update, is het verstandig om die dus dezelfde dag te installeren.

We leggen je in een aparte tip uit hoe je telefoon regelmatig kunt updaten. Die tip vind je hier.

Zo update je je computer

We leggen je hier uit hoe je een Windows of Apple computer kunt update. Voor Apple gaan we uit van de nieuwste Macs (macOS Mojave of nieuwer). Hier vind je het overzicht voor de laatst beschikbare updates voor andere Apple apparaten.

Stap 1

Ik gebruik:

De meeste Windows computers installeren tegenwoordig automatisch updates. Om te zien of dit bij jou ook het geval ga links onderaan naar Start en klik op Instellingen (Settings).

Ga naar het Apple menu en selecteer Systeemvoorkeuren. Klik op Software update om te controleren of er updates zijn

Stap 2

 

.

Ik gebruik:

Scroll in het nieuwe venster naar beneden, rechts onderaan zie je als het goed is Updates en beveiliging (updates and security).

Zijn er updates beschikbaar? Klik dan op Werk nu bij om deze te installeren. Al je standaard Apple apps zoals iTunes zijn nu up to date.

Stap 3

Ik gebruik:

Klik op Controleer op updates. Je ziet nu of er nieuwe updates zijn.

Om zeker te zijn dat updates in de toekomst automatisch geïnstalleerd worden en te zorgen dat je dit niet elke keer handmatig hoeft te doen, selecteer onderaan Software update het vinkje bij Werk mijn Mac automatisch bij. Je computer en alle apps van de appstore worden nu automatisch geüpdate.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je computer opnieuw op te starten als je een update melding krijgt.

Stap 4

Ik gebruik:

Om zeker te zijn dat updates in de toekomst automatisch geïnstalleerd worden en te zorgen dat je dit niet elke keer hoeft te doen, scroll iets verder naar beneden en klik op Geavanceerde Instellingen. Je krijgt nu de optie om te kiezen hoe je je updates wilt installeren. Kies: Automatisch updates installeren.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je computer opnieuw op te starten als je een update melding krijgt.

Conclusie

Een van de beste manieren om je apparaten te beschermen is door ze regelmatig te updaten. Dit helpt bekende beveiligingslekken te dichten en houdt hackers zo buiten de deur.

Credits

Geschreven op

10-11-2020

Laatst bewerkt op

12-11-2020

Heeft dit je geholpen?

we horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.