De basis

Maak veilige back-ups

We hebben allemaal gegevens die we veilig willen bewaren. Elektronica kan echter makkelijk stuk gaan, of gestolen worden. Als je wil voorkomen dat je gegevens verliest, is het dus belangrijk om back-ups te maken. In dit artikelen lees je wat je moet weten over back-ups.

In dit artikel:

Een externe harde schijf

Als je computer kapot gaat, je een virus krijgt, of als iemand je computer weet te hacken, is het heel erg zonde als je daardoor al je foto’s, video’s en documenten kwijt bent. Daarom is het belangrijk om vaak back-ups te maken.

Voordat we aan de stappen voor het maken van een back-up beginnen, is het handig om eerst wat dingen door te nemen.
Een goede back-up bevindt zich altijd op een ander opslag-apparaat dan de originele bestanden. Het is dus verstandig om een externe harde schijf te kopen, en daar je back-ups op te zetten. Externe harde schijven zijn verkrijgbaar in verschillende opslaggroottes. Schat daarom van tevoren in hoe groot je huidige (en eventuele toekomstige) bestanden ongeveer zullen zijn.

Het kan verleidelijk zijn om de externe harde schijf altijd in je computer te laten zitten. Dit zorgt echter voor risico’s. Een virus of ander softwareprobleem kan dan namelijk ook je externe back-up beschadigen, waardoor je je gegevens alsnog kwijt bent. Het is dus beter om de externe harde schijf los te koppelen na het maken van back-ups.

Een speciaal type externe opslag is een zogenaamd NAS-systeem. NAS is een soort opslag-apparaat dat je op je thuisnetwerk aansluit, en vervolgens toegankelijk is vanaf je verschillende apparaten (lokaal of buitenshuis). Zo’n NAS systeem is dus handig wanneer je bestanden op meerdere locaties en apparaten wil gebruiken. NAS kan ook gebruikt worden als back-up. NAS-systemen zijn gewoon te koop in de bekende winkels. Het is wel verstandig om van tevoren uit te zoeken of een specifiek NAS-apparaat veilig en gebruiksvriendelijk is.

Hoe maak je back-ups?

Wanneer je een aantal bestanden hebt waarvan je snel een back-up wil maken, dan kan je dat handmatig doen. Je kan er dan voor kiezen om ze zelf naar een harde schijf of netwerklocatie te kopiëren. Wil je regelmatig een back-up maken van veel bestanden? Dan kan je gebruik maken van daarvoor bedoelde software. Hieronder lees je hoe dat werkt op Windows en Mac-computers.

Zo maak je back-ups op een Mac-computer
Op Macs staat standaard het programma Time Machine geïnstalleerd. Met dit programma kun je eenvoudig regelmatig back-ups maken. Op deze pagina van Apple kun je lezen hoe je Time Machine gebruikt. Je kunt de inhoud van deze back-up extra beveiligen, door de schijf te versleutelen en er een wachtwoord op te zetten. Op deze pagina van Apple lees je hoe je dat doet.

Zo maak je back-ups op een Windows-computer
Windows biedt standaard de mogelijkheid om back-ups te maken. De stappen om dit te doen op Windows 10 lees je hier. Gebruik je een oudere versie Windows? Die bevatten ook software om back-ups te maken, maar wij raden aan om je Windows te updaten naar de nieuwste versie

Eén back-up is geen back-up

Hoeveel back-ups heb je nodig? Als je iets echt niet kwijt wil raken, dan is het verstandig om er meer dan één back-up van te maken. Met back-ups op verschillende fysieke locaties voorkom je dat je gegevens verliest. Bewaar ze uiteraard alleen op veilige locaties, waar ongewenste personen ze niet makkelijk in handen kunnen krijgen.

Cloud-backups

Het is niet voor iedereen praktisch om meerdere fysieke back-ups te beheren. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een cloud-dienst. Een groot voordeel van cloud-diensten is dat je data niet snel kwijtraakt of beschadigt. Grote aanbieders als Google en Microsoft zijn in die zin waarschijnlijk betrouwbaarder dan je eigen back-ups. Daartegenover staat echter het nadeel dat je (gevoelige) data aan ze toevertrouwt. Lees daarom goed hun privacyvoorwaarden door, als het om waardevolle gegevens gaat is dat zeker de moeite waard. En let op, laat dat een losgekoppelde kopie van je eigen bestanden zijn. Wat gebeurt er als, om welke reden dan ook, de aanbieder de toegang tot je cloud afsluit? Heb je dan nog wel toegang tot de bestanden die je lokaal hebt staan?

Een cruciaal punt bij het gebruik van cloud-diensten: zorg dat je account goed beveiligd is! Als iemand toegang krijgt tot je account, dan kan diegene bij al je opgeslagen bestanden. De beveiliging aan de kant van de aanbieder zit vaak goed, je eigen toegang is waarschijnlijk de zwakste schakel. Lees voor tips wat betreft veilige accounts vooral onze volgende artikelen:
Zo maak je sterke wachtwoorden
Gebruik een wachtwoordmanager
Toolkit tegen hackers

Conclusie

Het is belangrijk om vaak back-ups te maken, om te voorkomen dat je al je bestanden kwijt bent als iemand toegang krijgt tot jouw computer. Het beste is om een externe harde schijf te gebruiken. Een back-up in de cloud kan ook, maar zorg er dan voor dat je dat account heel goed beschermt.

Credits

Geschreven op

09-11-2020

Laatst bewerkt op

10-11-2020

Heeft dit je geholpen?

we horen graag wat jij van dit artikel vond.
Laat hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad.

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en kunnen jou dus niet persoonlijk antwoord geven.